DITAL használata

Letöltések

Olvasható:

Hallgatható:

A DITAL honlap kezelése (www.dital.hu)

A honlapot regisztrálás nélkül is lehet böngészni, viszont a könyvek részletes információi és a letöltés csak regisztrációt követően a „Belépés vagy regisztráció” gombra kattintva, belépés után elérhető funkciók.

Navigáció az oldalon

Minden oldalt területekre, un. régiókra osztottunk. Az egyes képernyőolvasókkal könnyedén lépkedhetünk a területek között, bejárva ezzel az oldal összes elemét. Ilyen területek pl.: a navigációs terület, ahová a menüt helyeztük el, vagy a könyvek

Jaws képernyőolvasóval a Q billentyűvel léphetünk a következő területre, Shift+Q-val pedig az előzőre.

A NVDA képernyőolvasó jelzőpontnak nevezi a régiókat, a D betűvel lehet lépkedni közöttük.

Miért ez, és miért nem címsor? Mert a címsor logikailag nem helyezhető el minden részéhez az oldalnak, régiókkal pedig az összes fontos helyet megtalálhatjuk könnyedén.

iOS eszközeinkkel (iPhone, iPad, iPod) a böngészőben a rotort állítsuk be a jellegzetes helyekre, majd a le-fel pöccintéssel lépkedhetünk a területek között.

Ha a rotoron a jellegzetes helyek lehetőséget nem szerepel, hozzá kell adni a rotor elemeihez. Ehhez lépjünk a beállítások/általános/kisegítő lehetőségek/VoiceOver/rotor képernyőre, majd jobbra pöccintésekkel keressük meg a jellegzetes helyek lehetőséget, és ezen dupla koppintással jelöljük be.

Ez után már szerepelni fog a weblapok olvasása közben a rotor elemei között.

Továbbra is lehetőségünk van címsorok segítségével is navigálni az oldalon. Az oldal fontosabb részeihez címsorokat állítottunk be. Mint pl.: keresés, könyvek címei, stb. Ezek között a H billentyűvel lépkedhetünk a legegyszerűbben. Windowsos képernyőolvasókkal, iOS eszköz esetén pedig a rotoron a címsor lehetőséget választva a le-fel pöccintéssel.

Regisztráció

Regisztráció megkezdése előtt készítsük el a látássérültséget igazoló dokumentumot .pdf vagy .jpg formátumban!

A „Belépés vagy regisztráció” gomb megnyomása után felugró „Felhasználói menü”-ből válasszuk ki a „Regisztráció” menüpontot. A megjelenő adatmezők kitöltése után a „Tallózás” gomb megnyomását követően csatoljuk be a látássérültséget igazoló dokumentumot.

Az újonnan feltöltött könyvekről való értesítés-kérés választható, a „DITAL szabályzat” és az „Adatvédelmi nyilatkozat” elfogadása kötelező, a jelölő négyzet bejelölésével.

A folyamatot a „Regisztráció” gomb megnyomásával fejezzük be. A regisztrálás nem automatikus, a jogosultság ellenőrzésre kerül. Ezért belépni csak a rendszergazdai aktiválás után lehetséges. Erről e-mail érkezik a regisztrációban megadott címre.

Bejelentkezés /felhasználói menü

Regisztrációt követő első bejelentkezéskor meg kell adni a regisztrált mail címet és a jelszót.

 • Ha a „jegyezz meg” jelölőnégyzetet bejelöljük, akkor legközelebb, a www.dital.hu megnyitásakor, a felhasználót automatikusan bejelentkezteti a rendszer. A bejelölés praktikus, mert kb. 30 perc inaktivitás után a rendszer automatikusan kiléptet, viszont a „jegyezz meg” funkció révén azonnal vissza is léptet. (a felhasználó nem veszi észre)
 • Ha nem jelöljük be a jelölőnégyzetet, akkor minden megnyitáskor és a 30 perc inaktivitás után be kell lépni.

Elfelejtett jelszó esetén emlékeztetőt lehet kérni.

Bejelentkezett felhasználónak elérhető a „felhasználói menü”. Ezen belül:

 • Adatmódosítás, ahol a regisztrált adatainkban történő változásokat módosíthatjuk (név, mail cím, jelszó)
 • Beállítások, ahol változtathatjuk, illetve pontosíthatjuk az új könyvekről való értesítéseink gyakoriságát.
  Új funkció: ha nem minden könyvről kérünk értesítést, akkor válasszuk a „könyv típus” legördülő ablakban a „csak a kedvencekben beállított” lehetőséget. Ezután a „kedvenc műfajaim”, és/vagy a „kedvenc szerzőim”, és/vagy a „kedvenc sorozataim” legördülő ablakban kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt. Az „új…hozzáadása” gomb megnyomásával több tételt is hozzáadhatunk. A beállított kedvenceket a „…lista mentése” gombbal véglegesíthetjük.

A „Könyvtár”

A Könyvtár bejelentkezés/regisztráció nélkül is megtekinthető, listázható, viszont a könyvek részletes információihoz és a letöltéshez a DITAL honlapon regisztrálni kell. (a KÖNYVTÁR menü pontról részletesebben a következő részbe lesz szó)

Új szolgáltatások a Főoldalon

 • A „Toplista”-ban a legtöbbet letöltött könyvek találhatók. Az oldalon megjelenítve az első három helyezett, de a „tovább a teljes listához” link megmutatja az első 25-öt. A bejelentkezett felhasználó itt azonnal megtekintheti a TOP … könyv részleteit és/vagy le is töltheti azt.
 • A „Legújabb könyveink” ajánló rész (mindig 6 db, váltakozó). A bejelentkezett felhasználó itt azonnal megtekintheti az új könyv részleteit és/vagy le is töltheti azt.
 • A „Kívánság lista” menüpontban a nem regisztrált olvasó is rögzíthet általa keresett könyv adatait.

A DITAL könyvtár használata

A DITAL főoldal ismertetése után térjünk át a könyvtár menüpont alatt található érdekességekre. Nem regisztrált, vagy be nem jelentkezett felhasználó itt is tud böngészni, de a könyvek részletes adatait nem éri el, valamint nem tudja letölteni azokat.

Újdonság: A könyveket sorozatokba is lehet rendelni, amire keresni is lehet. A meglevő könyveket legjobb tudásom szerint be is rendeztem sorozatokba. További újdonság, hogy a könyvekhez több „műfaj” is rendelhető, ezáltal pontosíthatjuk a később ismertetésre kerülő keresési feltételt. (a „műfaj” kifejezést kissé szabadon véve, egyfajta kategóriának lehet inkább értelmezni)

Az oldal megnyitásakor alapértelmezésben 10 db könyvet listáz ki, feltöltés csökkenő sorrendben (felül van a legutoljára feltöltött). A „könyv per oldal” legördülő ablakban beállíthatjuk, hogy hány könyvet szeretnék látni egyszerre.

Újdonság, hogy ezt a beállítást meg is jegyzi a rendszer mindaddig, amíg ezen nem változtatunk.

***

A lap tetején található a már ismert keresési lehetőség. A keresett szó, kifejezés beírása után legördülő menüből választhatjuk ki, hogy a keresés mire vonatkozik.

Újdonság, a részletes keresési feltétel lehetősége. A „részletes keresési feltétele mutatása” link megnyomása után három további legördülő ablak jelenik meg, (műfaj, szerző, sorozat)
Az első műfaj kiválasztása után új legördülő ablak nyílik meg (további műfaj kiválasztása). Több műfaj megjelölése után azok a könyvek kerülnek listázásra, amire a kiválasztott műfajok mindegyike igaz!

Pl: Választunk: krimi – találat 1274;
krimi, politika – találat 5
politika – találat 15

Szerzőből és sorozatból csak 1-1-t tudunk kiválasztani.

Fontos megjegyezni, hogy ezen három részletes keresési feltétel (esetleg a gyorskeresésbe is beírt) együttes találatát fogja a rendszer listázni! A találatok számát a „könyvek száma: …” adatmező mutatja.

A (leszűrt) listázott könyvekről katalógust lehet letölteni .csv vagy .txt formában

Ha nem kívánunk további részletes keresést végezni, akkor nyomjuk meg a „részletes keresési feltételek elrejtése” linket! Ne feledjük, attól, hogy elrejtettük, az előző esetleges keresési beállításokat még tartalmazni fogja! A keresési feltételeket az „alaphelyzetbe állítás” link megnyomásával lehet törölni!

***

A listázott könyvek sorrendjét módosíthatjuk a „rendezés” lehetőségek aktiválásával (kijelölésével) Szerző, Cím, Feltöltés csökkenő, Feltöltés növekvő szerint.

A listázott könyvről megjelenített információk: Szerző(k), Cím, Műfaj(ok), Sorozat (csak akkor, ha van a könyvhöz rendelve), és rövid ismertető (ajánló).

A megjelenített „sorozat”-ra kattintva (keresés a sorozat többi elemére) listázhatjuk az adott sorozathoz tartozó további könyveket is (megjelenítése sorozaton belüli sorszám szerint). Az így listázott könyvek megtekintése után nyomjuk meg az „alaphelyzetbe állítás” linket, a szűrési feltétel törlése érdekében!

Újdonság:

A „részletek” megnyomásakor egy új ablak nyílik meg, ahol további adatokat olvashatunk a könyvről (kiadás ideje, kiadó, könyv file formátuma, eddigi letöltések száma) valamint a részletes ismertetőt (fülszöveget).

 • A „részletek” ablakban a „szerző”-re kattintva listázhatjuk a szerző további könyveit
 • A „részletek” ablakban a „műfaj”-ra kattintva listázhatjuk az összes, ugyanolyan műfajú könyvet
 • A „részletek” ablakban a „sorozat”-ra kattintva listázhatjuk a sorozat további könyveit
 • Az így listázott könyvek megtekintése után nyomjuk meg az „alaphelyzetbe állítás” linket, a szűrési feltétel törlése érdekében!

A könyv ebből az ablakból is letölthető, mégpedig egyszer a rövid ismertető után, vagy később, a hosszabb fülszöveg elolvasása után is.

Az ablakot a „bezár” linkkel csukhatjuk be.

Ez a „részletek” ablak nyílik meg a ”legújabb könyveik” és a „TOP listában” levő könyvek megtekintésekor is.

Újdonság:

A könyv ajánlása. A link megnyomásakor új ablak nyílik meg. Az ablakban kitöltendő mezők: Megszólítás (pl. Kedves Béla), Ajánlás szövege (pl. Ezt a könyvet ne olvassad este, mert félni fogsz), Címzett e-mail címe (értelem szerű), Aláírás (pl. Csók: Anyu!). Az „Elküld” link megnyomása után a címzett megkapja az ajánlást és a könyv közvetlen linkjét. (Értelem szerűen csak akkor tudja a könyvet megnyitni, letölteni, ha regisztrált tag)

Régi funkció új köntösben a „hibás könyv jelzése”. Ha bármilyen szempontból hibás könyvet találunk, akkor ennek a linknek megnyomása után új ablakban feljön egy kitöltendő mező, amiben megfogalmazhatjuk a hibát. (Pl. karakter hibák, netán nem a címnek megfelelő könyv van) Az „elküld” link megnyomásával e.mail megy a könyvtár adminnak, aki intézkedik a javításról.

A kiválasztott könyvet a „letöltés” link megnyomásával tudjuk a számítógépünkre elmenteni. Egyenlőre csak Windows-os és Android-os gépre, telefonra lehet menteni a .txt filet.
Jelenleg fejlesztés alatt van az IOS eszközökre való közvetlen mentés megoldása.

Made by FortuNet